Republica Moldova – Recensământul populației și locuințelor 2024


Necesitatea în evidenţa populaţiei exista din cele mai vechi timpuri. Fără evidenţa populaţiei nu poate exista nici un stat. În Roma Antică evidenţa populaţiei a început să fie efectuată din secolul VI  înainte de Hristos. Istoria organizării recensămintelor pe teritoriul Moldovei este legată de organizarea primului recensământ al populaţiei din Rusia în anul 1897 şi de recensământul petrecut în România în anul 1930. În anul 1939 a fost efectuat recensămîntul ordinar al populaţiei, dar materialul obţinut n-a fost prelucrat din cauza începerii celui de-al doilea război mondial. În perioada postbelică pe teritoriul Moldovei au fost organizate 4 recensăminte ale populaţiei: în anii 1959, 1970, 1979 şi 1989.

Conform dicționarului Recensământul este o formă specială de înregistrare statistică de mare amploare, de obicei periodică și exhaustivă, în care culegerea datelor despre fenomenele supuse observării se face direct de către observatorii speciali trimiși la fața locului. 
Conform  Wikipedia Recensământul este o operație administrativă care constă în înregistrarea statistică a datelor supuse observării, spre exemplu: populația, animalele, vehiculele, etc. dintr-o țară sau dintr-o regiune dată.

Ultimul Recensământ al populației și al locuințelor din Republica Moldova a avut loc în anul 2014 și a fost efectuat de către Biroul Național de Statistică (BNS) în perioada 12–25 mai.

În 2024 Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie – 7 iulie.

Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 69 din 31.01.2024 prevede data de referință a recensământului populației și locuințelor în anul 2024, a perioadei de colectare a datelor de recensământ și la modificarea anexei nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 951/2022 cu privire la organizarea și efectuarea recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova în anul 2024.În temeiul Legii nr. 231din 28.07.2022 privind recensământul populației și locuințelor au fost stabilite: data, perioada și modul de organizare a recensământului.

Recensământul național, planificat pentru primăvara anului 2024, va fi în premieră unul digitalizat și va fi realizat pe tablete cu aplicarea unor metode moderne de colectare a datelor.

În perioada 28 august și 10 octombrie 2023 în 11 localități din R. Moldova a avut loc recensământul de probă al populației și locuințelor. Datele au fost colectate de 160 de recenzori, supervizori și alt personal temporar, angajați de BNS. Aceștia dețineau legitimații, genți și tablete cu logo-ul recensământului.

Participarea la recensământ este o datorie a fiecărui cetățean. În conformitate cu Legea nr. 231 din 28.07.2022 „Cu privire la recensământul populației și locuințelor”, participarea la recensământ este obligatorie. Conform Codului contravențional, refuzul de a oferi date pentru constituirea statisticilor oficiale sau prezentarea de date inexacte de către persoane fizice se pedepsește cu amendă de la 1000 la 2500 de lei.

Participanții la recensământ vor fi:

  • cetățenii, care se află pe teritoriul Republicii Moldova la momentul recensământului,
  • cetățenii,care au reședința permanentă în Republica Moldova, dar care se află în străinătate pe o perioadă de cel mult 12 luni din cauza muncii, studiilor sau tratamentului medical. Datele despre aceste persoane vor fi colectate de la familia rămasă în țară.

Străinii, care se află în Republica Moldova de mai puțin de 12 luni și nu intenționează să rămână mai mult de 12 luni nu trebuie să participe la recensământ.

Se vor completa chestionare pentru casă și familie și pentru fiecare membru al familiei. Chestionarul va include întrebări referitoare la:

  • sex,
  • vârstă,
  • limba de comunicare,
  • apartenența religioasă,
  • locul de reședință,
  • locul de naștere,
  • starea civilă,
  • nivelul de educație,
  • statutul profesional etc.

Personalul de recensământ

Recenzorii sunt persoanele temporar angajate la recensământ în atribuția cărora intră colectarea în cadrul interviului față în față a datelor individuale de la populație prin înregistrarea răspunsurilor oferite la întrebările chestionarelor de recensământ. Acesta va fixa răspunsurile persoanelor recenzate pe dispozitivul electronic de tip tabletă.

Supervizorul este responsabil de asigurarea procesului de colectare ritmică a datelor de la recensământ, instruirea recenzorilor, monitorizarea și coordonarea a 7 recenzori. 

Cum recunoaștem recenzorul BNS?

Recenzorii (și alt personal temporar de recensământ) vor fi autorizați prin legitimații corespunzătoare, emise de Biroul Național de Statistică, cu care se vor legitima când vor veni la domiciliu sau vor interacționa cu populația recenzată. De asemenea, pentru a fi distinși, recenzorii vor purta însemne de identitate a RPL, inclusiv: chipiuri și/sau tricourigenți și tablete cu logoul recensământului.

Pentru verificarea identității personalului de recensământ angajat la BNS sau pentru a adresa orice altă întrebare privind RPL, populația va putea telefona la  Linia verde dedicată (apeluri gratuite) a recensământului 0800 800 24 sau scrie la email: rpl2024@statistica.gov.md.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 6 aprilie 2024, ora 11:00 în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu (Chișinău, str. Ștefan cel Mare și Sfânt 152).

Referințe:
Acte normative

***

Angela ABABII, șef sector BPD

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.